Logo-Glas

Vlada RS daje 21 milion za projekte u Modriči, Derventi, Brodu i Vukosavlju

19. Maja 2017.

SA SASTANKA U MODRICIMODRIČA – Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministri finansija Zoran Tegeltija, zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, saobraćaja i veza Neđo Trninić, te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić razgovarali su danas u Modriči sa načelnicima opština Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje o različitim vidovima saradnje republičkog i lokalnog nivoa vlasti. Za dogovorene projekte koji će biti realizovani do kraja naredne godine biće uložen 21 milion maraka.

Premijerka Cvijanović istakla je da je sa ministrima finansija, zdravlja i socijalne zaštite, saobraćaja i veza, odnosno poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa jedne i načelnicima Broda, Dervente, Vukosavlja i Modriče sa druge strane bilo reči o završetku vodoprivrednih objekata, potrebne infrastrukture, te neophodnih projekata koji za ove 4 lokalne zajednice iznose oko 21 milion maraka.

– Vodoprivreda, infrastruktura, pitanja zdravstva, unapređenje zdravstva, regulisanja određenih stvari na pitanju Domova zdrava, kao primarne zdravstvene zaštite su pitanja koja su dominirala na modričkom sastanku – rekla je Cvijanovićeva.

Priključak na autoput

Potreba Dervente, zajedno sa Stanarima, je priključak na autoput “9.januar”. Potrebe prema Brodu su aktivnosti oko izgradnje graničnog prelaza i saobraćajnog rasterećenja. Načelnik Broda, Ilija Jovičić, izrazio je zadovoljstvo što će u ovoj lokalnoj zajednici biti realizovani poslovi vredni 3 miliona maraka

– Naš problem je saobraćajni kolaps zbog graničnog prelaza i pozicije carinskog terminala. Želimo da nastavimo projekat realizacije vodovodne i kanalizacione mreže. Prioritet nam je stvaranje uslova za otvaranje novih uslužno – proizvodnih kapaciteta – poručio je Jovičić.

Vukosavlje hoće vodovodnu mrežu

Iako je u Vukosavlju u projekat kanalizacione mreže utrošeno 3 miliona maraka, taj projekat trajao je nepunu deceniju, a potpuno obustavljen pre dve godine.

Aktuelni načeknik Borislav Rakić najavljuje završetak projekta do kraja ove godine i sve uz podršku Vlade RS. Za preostale aktivnosti potrebno je oko dva i po miliona maraka

– Opština Vukosavlje jedna je od retkih lokalnih zajednica u RS gde određeni broj stanovnika nema uopšte pitku vodu. To će koštati pola miliona maraka. Naravno, zanima nas poslovna zona. Vukosavlje se nalazi na Koridoru 5C, razmišljamo o industrijskoj zoni – rekao je Rakić.

Izražavajući zadovoljstvo pregovorima sa premijerkom Cvijanović i jednim brojem ministara, načelnik Modriče Mladen Krekić najavio je realizaciju važnog projekta naredne godine.

– Bilo je govora o izgradnji velikog nasipa u naselju ‘Modriča 4’, a ukupna vrednost tog projekta je oko 9 miliona maraka – napomenuo je Krekić.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, u opštine Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje do sada je, po različitim osnovama iz republičkog budžeta i kroz Razvojni program Republike Srpske, uloženo oko 150 miliona KM, dok je kroz povoljne kreditne linije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u ove opštine plasirano više od 40 miliona KM.

Najznačajnija ulaganja na području ovih opština iz Razvojnog programa i budžeta RS su ulaganja u oblast poljoprivrede, prosvete, zdravstva, te ulaganja u putnu i drugu infrastrukturu.
(AUTOR: Slađan Jeremić)

Čitajte još

DERVENTA: Više od stotinu preduzetnika u debati // DERVENTA - Više od stotinu preduzetnika učestvovalo je danas u Derventi, koja ima najmanju stopu nezaposlenosti u BiH, u debati o ulozi l...
Biciklistički karavan prolazi kroz Derventu // Biciklistički karavan 12. trke "Breograd - Banjaluka" i ove godine će proći kroz Derventu, dogovoreno je na sastanku načelnika opštine De...
MODRIČA: Usvojen izvještaj o radu opštinskog parlamenta // MODRIČA - Skupština opštine Modriča uvojila je na današnjoj sjednici izvještaj o radu lokalnog parlamenta u prošloj godini. Predsjednik ...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA