Logo-Glas

Voćarski raj Kneževića u Obudovcu kod Šamca

7. Februara 2018.

Шамац - Кнежевић - репортажа 1ŠAMAC – Tridesetsedmogodišnji Vitomir Knežević u Obudovcu, kod Šamca, ima jedan od najvećih voćnjaka u Posavini, hladnjaču, kompletnu mehanizaciju i dva hektara sa voćem.

– Danas imam 6.500 stabala, od toga 6.000 jabuke i 500 stabala šljive – ukupno tri voćnjaka. Imam pet sorti jabuka: gala, fudži, zlatni delišes, genis mit i, najzastupljeniji, zasad ajdared jabuke – ističe on za Srnu.

Шамац - репортажа 3Samo na površini od jednog hektara ima 3.800 stabala jabuka, a prvi zasad podigao je 2009. godine. Odmah, naredne godine, podignuti su stubovi i protivgradna mreža, jer, kako kaže Knežević, postoji problem sa mrazom.

– Koristim savremene metode. Što se tiče agrotehničkih mjera, pratim Evropu u svemu što možemo da nabavimo – nešto iz Srbije, a nešto iz inostranstva – napominje Knežević.

Шамац - репортажа 2


On navodi da se šljiva grose felicija pojavila prije šest godina, a karakteriše je krupan plod i medno žuta boja. Prošle godine, na toj parceli imao je 35 kilograma po stablu.

Knežević gotovo sve radi sam, uz pomoć svoje supruge Ružice. Povremeno, prilikom branja, rade i sezonski radnici.

– U posljednje dvije godine teško je naći sezonsku radnu snagu. Omladina koja hoće da radi uglavnom je otišla, a oni koji su ostali neće da rade – priča Vitomir.

Шамац - репортажа 4Knežević podsjeća da protivgradna mreža koju ima štiti voćnjak od leda, mraza, ali i ožegotina na jabuci tako što slama sunčeve zrake, te usklađuje spoljnu temperaturu i temperaturu ispod mreže.

Vitomir sam orezuje voćnjak.

– Imamo dva do tri mjeseca za orezivanje. Da bih obišao svaku voćku pređem 6,5 kilometara – navodi Vitomir.

– U planu je da širim voćnjake. To treba raditi dvije-tri godine – kaže on.

Kneževići ne prodaju proizvode na inostranom tržištu, ali kod njih dolaze oni koji kupuju robu iz hladnjače, koju potom plasiraju i na domaće i strano tržište.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA