Logo-Glas

Voda rasijala mine po cijeloj BiH

21. Januara 2015.

mineOko 140 mina, 1.700 minsko-eksplozivnih sredstava te oko 40.000 komada sitne municije pronađeno je nakon katastrofalnih poplava koje su zemlju pogodile u maju prošle godine.

Neutvrđen broj ovih ubojitih sredstava voda je rasijala u najmanje 33 lokalne zajednice na površini od 106 kilometara kvadratnih, pokazuju posljednji podaci BHMAC-a, centra za uklanjanje mina u BiH.

Nezaustavljiva bujica sa sobom je nosila i cijela minska polja pa kod stučnjaka postoji opravdan strah da su mine rasijane uz obale rijeka, po poljoprivrednim zemljištima, kao i u riječnim koritima.

U Sarajevu je juče održana radionica na kojoj su predstavljeni rezultati vazduhoplovnog snimanja minskih polja i minski sumnjivih lokacija zahvaćenih poplavama, klizištima i bujicama.

Ahdin Orahovac, pomoćnik direktora za podršku BHMAC-a, naglasio je da će snimci iz vazduha pomoći da se dobiju informacije o tome gdje je i za koliko je došlo do pomjeranja minskih polja.

– Dobijene snimke uporedićemo sa postojećim mapama – rekao je Orahovac, upozoravajući posebno na minska polja koja su zatrpala klizišta, gdje je potrebno doći do podataka u kojem su se pravcu pomjerila ta polja i koliko u dubinu i širinu.

Prema njegovim riječima, loša je vijest da su se mine tokom prošlogodišnje katastrofe pomjerile, ali je dobra da će to biti kontrolisano.

Podsjećamo, centri za uklanjanje mina iz BiH, Hrvatske i Srbije nakon prošlogodišnjih poplava zajednički su identifikovali potrebu da budu istražene karakteristike protivminskog djelovanja nakon poplava i uspostavi koncept regionalnog odgovora u sličnim krizama.

Helikopterom Oružanih snaga BiH i sa više bespilotnih letjelica tokom jeseni snimljen je veći dio miniranih i minski sumnjivih lokacija u BiH zahvaćenih prošlogodišnjim poplavama, a u planu je da posao bude završen čim se poprave vremenske prilike.

Milan Rezo, v.d. direktora BHMAC-a, kazao je kako su informacije za vrijeme poplava razmijenjene sa kolegama iz Srbije i Hrvatske bile od izuzetnog značaja s obzirom na to da je veliki pogranični dio miniran u prethodnom ratu.

Inače, problem sa “doplivalim” minama mogao se najbolje vidjeti u Doboju, gdje je u podrumima kuća i stanova nakon što se voda povukla pronađeno na desetine mina, bombi i komada municije, za koje iz Civilne zaštite u ovom gradu sumnjaju da ih ima još.

– I dalje postoji sumnja i realna opasnost da oko Doboja postoje donesene mine. To je uglavnom područje Usore na ulazu u Doboj  gdje se ona ulijeva u rijeku Bosnu – kaže Milko Vidaković, šef Odsjeka civilne zaštite u ovom gradu.

Sa druge strane, kako je rekao, nabujala Bosna je sa sobom odnijela jedno cijelo minirano područje.

– Čitava obala od ulaza u Doboj pa sve do dijela gdje graničimo sa Maglajem bila je u potpunosti pod minama. Kada je Bosna išla onom snagom i jačinom ona je odnijela cijelu obalu i polja, a sa njima i mine – zaključio je Vidaković.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA