Logo-Glas

VOZAČI OPREZ: U regionu se uvodi novi saobraćajni znak, bićete kažnjeni ako ne znate voziti u njemu

5. Januara 2018.

873x400Gradski čelnici Grada Zagreba uputili su Ministarstvu prometa prijedlog za uvođenje žutog kvadrata, takozvanog ‘boxa’.

Plan je da se kvadrati postave na najprometnije zagrebačke raskrsnice da bi se smanjile saobraćajne gužve. Novi znak horizontalne signalizacije u Zagrebu uvodi se po uzoru na svjetske metropole.

Psihološki utjecaj na vozače 

Primjerice, raskrižje Zvonimirove i Šubićeve, Miramarske i Vukovarske ili Vukovarske s Ulicom Hrvatske bratske zajednice u špicama ne bi više bilo puno automobila, objasnili su u Gradu za Večernji. Kažu kako ‘yellow box’ psihološki utječe na vozače koji bi zbog zadržavanja u njemu mogli biti kažnjeni.

Princip je vrlo jednostavan, kažu u Gradu.

– Kvadrat se označuje usred prometnog križanja, i ako vozač procijeni da će se u njemu zadržati neko vrijeme prije nego što uspije skrenuti, u njega ne bi trebao ni ulaziti – objasnili su u Gradu te dodali da je iskustvo drugih gradova pokazalo da obilježavanje znatno poboljšava protok saobraćaja, s obzirom da je prije bilo zastoja zbog vozila koja su ostajala u raskrsnici te tako onemogućila poprečni tok prometa, posebno kad je tim autima bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu.

Osim toga, primijećen je brzi ciklus prolaska vozila koja na raskrsnici skreću lijevo jer im je slobodan prolaz omogućen duže nego što je prije bio slučaj.
Za zadržavanje vozila usred raskrsnice propisana je kazna koja iznosi 1.000 kuna (oko 250 KM), no gotovo se nikad ne naplaćuje.

U Gradu tvrde da uvođenje znaka nije u svrhu kažnjavanja vozača

– Teško se to može sankcionirati jer policajac ne može utrčavati u raskrsnicu. S pomoću žute površine tačno ćemo moći utvrditi ko u raskrisnicu nije trebao ući, što ćemo vidjeti preko kamera za parkirališni videonadzor koje su već postavljene na prometnim raskrsnicama – objasnio je savjetnik gradonačelnika Mate Kraljević, koji je inicirao prijedlog žute površine.

Veća sigurnost

Tvrdi kako cilj uvođenja nije kažnjavanje vozača, već osiguravanje veće sigurnosti i bolje protočnosti saobraćaja.

– Novim horizontalnim znakom neće se ubrzati samo protok automobila nego će na raskrsnicama na kojima postoje i tramvajske pruge biti omogućen brži prolazak javnom prijevozu – objasnili su.

Pogledajte kako funkcionira “žuti boks”:

(IZVOR: Avaz)

Čitajte još

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Bojler je najopasniji električni uređaj u stanu... // Najopasniji električni uređaj u stanu je bojler. Iako po inženjerskoj strukturi djeluje kao jednostavan uređaj, mali kvar može izazovati...
Smršajte uz limun dijetu 10 kilograma za samo 14 dana // Ako hoćete u potpunosti da izmjenite svoj izgled i smršate 10 kilograma, pored dobre volje, potreban vam je i limun! Ova dijeta brzo top...
Muškarci presudili: Ovo je najatraktivniji dio ženskog tijela // Sudeći po rezultatima studije Univerziteta u Mančesteru, usne su najatraktivniji dio lica na ženi. U prvih 10 sekundi nakon upoznavanja ...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA