Logo-Glas

Vukmir: Pod nadzorom jedna osoba

30. Oktobra 2014.

250785DOBOJ – Pod zdravstvenim nadzorom u Republici Srpskoj trenutno se nalazi još samo jedna od tri osobe koje su doputovale sa područja u kojima je registrovana ebola, izjavila je u Doboju specijalista epidemiolog u Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić-Vukmir. 

 – Riječ je o zdravim osobama koje nisu bile u kontaktu sa oboljelima od ebole – rekla je Vukmirova Srni prije početka edukacije zdravstvenih i ostalih nadležnih institucija sa područja dobojske regije u vezi sa preventivnim i protivepidemijskim mjerama za borbu protiv ebole.

Ona je navela da zdravstveni nadzor takvih osoba traje 21 dan. Dva puta dnevno se mjeri temperatura i provjerava zdravstveno stanje, što čine epidemiolog ili porodični ljekar, u zavisnosti od udaljenosti osobe od najbliže zdravstvene ustanove.

-Za zdrave osobe, kod kojih postoji sumnja ili je utvrđen kontakt sa oboljelom osobom od ebole, predviđen je karantin koji će biti organizovan u Univerzitetskoj bolnici – Kliničkom centru Banjaluka u dijelu Klinike za infektivne bolesti – izjavila je Vukmirova, dodajući da trenutno nema takvih slučajeva.

Kada je riječ o dijagnostici, BiH je u dogovoru sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom sklopila ugovor sa laboratorijom u Hamburgu, a pored nje uzorci se mogu analizirati i u laboratoriji u Lionu.

Ona je rekla da se ebola prenosi isključivo direktnim kontaktom, kontaktom sa tjelesnim tečnostima koje sadrže uzročnike ebole, a mogu da se nađu i u vanjskom prostoru. 

 Specifično liječenje za ebolu i vakcina trenutno ne postoji – navela je Vukmirova i dodala da se oboljeli liječe isključivo shodno simptomima i kliničkoj slici.

U toku su ispitivanja kada je riječ o vakcini, a prve naznake njene upotrebe su početkom sljedeće godine, na dobrovoljnoj osnovi za zdravstvene radnike u Africi koji rade sa oboljelima.

Simptomi ebole su visoka temperatura, kostobolja, bolovi u mišićima, zglobovima, povraćanje, krvarenja, dehidratacija.

Prema njenim riječima, smrtnost od ebole se u zavisnosti od područja kreće od 50 do 90 odsto.

Kritične grupe u BiH su zdravstveni radnici, te lica uključena za transport takvih osoba.

Vukmirova je istakla da je Republika Srpska ispunila sve preporuke i dokumente koje svaka zemlja u ovom periodu, kada nema oboljelih od ebole, treba da razvija. 

Pripremljen je set dokumenata, preporuka i uputstava za zdravstvene i ostale ustanove koje bi mogle biti uključene tokom faza zbrinjavanja oboljelih ako dođe do pojave ebole.

Riječ je o Graničnoj službi BiH, regionalnim zavodima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, lokalnim domovima zdravlja koji su zaduženi za utvrđivanje kontakata oboljele osobe i transport u karantin Klinike za infektivne bolesti, te centri javne bezbjednosti u Srpskoj. 

Direktor Regionalnog instituta za javno zdravstvo u Doboju Marin Kvaternik rekao je da ova ustanova posjeduje opremu, postupke i osobe osposobljene za eventualnu pojavu slučajeva ebole.

Današnja edukacija organizovana je za radnike zdravstvenih i drugih institucija u vezi sa preventivnim i protivepidemijskim mjerama za borbu protiv ebole, za opštine i gradove koji pripadaju dobojskoj, zvorničkoj i bijeljinskoj regiji. 

Edukaciju organizuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA