Logo-Glas

VUKOSAVLJE: Otvorena izložba “Galaksija i Sunčev sistem”

12. Marta 2018.

Вукосавље - отворена изложба фотогVUKOSAVLJE
– U Vukosavlju je otvorena izložba fotografija “Galaksija i Sunčev sistem” Francuske astronomske asocijacije, koju je priredio astronom Ferid Ćehić iz Mrkonjić Grada, koji živi u Francuskoj.

Samostalni stručni saradnik za kulturu Sportsko-kulturnog centra “Petar Kočić” iz Mrkonjić Grada Slobodan Ćoćkalo rekao je Srni da je izložba prvenstveno namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola.

– Osim 32 panoa, na kojima se nalaze fotografije planeta Sunčevog sistema, galaksije Andromeda, komete i sugestivni panoi “Novi svjetovi”, “Teško je biti sam” i “Nove granice”, biće izložena i dva teleskopa, te dva Orarijuma – mehanički modeli Sunčevog sistema, odnosno model Sunca i Zemlje sa ekliptikom njihovih kretanja – naveo je Ćoćkalo.

Вукосавље - отворена изложба фотогOn je istakao da je cilj izložbe, koja je otvorena do 15. marta, da se učenici upoznaju sa Sunčevim sistemom i astronomijom, tematikom koja nije prisutna u školskom gradivu.

Ćoćkalo je naglasio da su prošle godine izložbu vidjeli mnogi učenici i posjetioci širom Republike Srpske.

– Namjera nam je da izložbu postavimo u svim opštinama u Srpskoj i BiH. Naredne sedmice, nakon Vukosavlja, izložba će biti organizovana u Banjaluci – dodao je Ćoćkalo.

Zamjenik načelnika Vukosavlja Dejan Jović rekao je da ga raduje veliko interesovanje učenika, prosvjetnih radnika, ali i građana, za ovaj događaj.

– Izložba je specifična i nadam se da će posjetioci naučiti mnogo o Sunčevom sistemu, kao i teleskopu, koji većina vidi prvi put – naveo je Jović.

Organizovanje izložbe podržala je lokalna urava Vukosavlja.

(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

VUKOSAVLJE: Zatvorena izložba fotografija “Galaksija i sunčev si... // VUKOSAVLJE - U prostorijama Društvenog doma u Jakešu zatvorena je izložba fotografija "Galaksija i sunčev sistem". Izložbu, koju je orga...
VUKOSAVLJE: Rakić i Tešić o položaju mladih VUKOSAVLJE - Načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić juče je u prostorijama opštine ugostio Slavka Tešića, predsjednika Skupštine opštine Pelagićev...
VUKOSAVLJE: Izložba fotografija astronoma Ferida Ćehića // VUKOSAVLJE - Opština Vukosavlje u saradnji sa JU Kulturno-sportski centar "Petar Kočić" Mrkonjić Grad organizuju izložbu fotografija astr...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA