Logo-Glas

Za deminiranje u Doboju 40.000 KM od Ministarstva civilnih poslova

7. Decembra 2017.

mineSARAJEVO – Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i predstavnici Doboja, Travnika i Novog Travnika danas su u Sarajevu potpisali memorandum na osnovu kojeg će Ministarstvo izdvojiti 100.000 KM za deminiranje u ovim lokalnim zajednicama.

Osmanović je nakon potpisivanja rekao novinarima da će od navedenog iznosa Doboj dobiti 40.000 KM, a Travnik i Novi Travnik po 30.000 KM za deminiranje.

On je naveo da je riječ o tri lokalne zajednice koje spadaju u red najugroženijih kada je u pitanju zagađenost minama.

– Ovaj iznos biće dovoljan za deminiranje 40.000 metara kvadratnih potvrđene opasne površine – precizirao je Osmanović i dodao da će Doboj, Travnik i Novi Travnik sufinansirati ove aktivnosti.

On je izrazio uvjerenje da će ovaj vid podrške doprinijeti stvaranju bezbjednih uslova za život i razvoj navedenih sredina.

– BiH je zemlja koja je najviše zagađena minama u Evropi i ima još dosta posla da se uradi da bi se to stanje promijenilo – rekao je Osmanović i najavio da će u naredne dvije godine fokus biti na intenziviranju aktivnosti deminiranja da bi stanovnici BiH bili izloženi što manjem riziku.
Predstavnik Grada Doboja Dragan Vasilić izrazio je zahvalnost svima koji su pomogli deminiranje na području ovog grada, ističući da lokalna zajednica ne bi mogla sama voditi ove aktivnosti.

– Poznato je da smo jedno od najugroženijih područja u BiH – rekao je Vasilić i posebnu zahvalnost izrazio Japanu, Njemačkoj, SAD i Norveškoj za pomoć procesu deminiranja u Doboju.

On je dodao da Grad Doboj redovno u budžetu planira sredstva za deminiranje.

Prema Vasilićevim riječima, Grad Doboj posebnu pažnju pruža deminiranju i stvaranju bezbjednih uslova za život na područjima koja su bila na ratnim linijama razgraničenja.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su predstavnici BH MAK-a.
(IZVOR: SRNA/FOTO: Ilustracija)

Čitajte još

DOBOJ: Biće šljiva ponovo u Osječanima // DOBOJ - U srijedu je u organizaciji Savjeta Mjesne zajednice Osječani u prostorijama Osnovne škole „Radoje Domanović“ održano predavanje ...
Dobojski odbornici ipak raspravljaju o navodnoj nacionalnoj netrpeljiv... // DOBOJ - Ni najava krivične prijave, ni izostanak dokaza nisu natjerali skupštinsku većinu da sa dnevnog reda skinu tačku koja se odnosi n...
UŽAS: Sam sebi odsjekao nogu i ruku // ŽEPČE - U trenutku nervnog rastrojstva, devetnaestogodišnji Ivan Slišković iz Brankovića kod Žepča, danas je sebi odsjekao ruku i nogu, n...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA