Logo-Glas

ZAMKE SECOND HAND ROBE: Ovih 7 stvari nikad i nipošto nemojte kupovati!

9. Maja 2018.

PolovnjakKupovina korištene robe u mnogim je zemljama gotovo dio kulture, svakako najnormalnija stvar. Organiziraju se veliki, gradski buvljaci, manji privatni, a prodavnice s korištenom robom nalaze se na svakom koraku.

Posljednjih godina ta se navika sve više uvlači i u naše društvo što ne čudi s obzirom na recesiju, no second hand shopovi sve su bolje organizirani i imaju sve bolju ponudu. Doduše, kod nas se uglavnom prodaje i kupuje korištena odjeća dok dućana s ostalim korištenim predmetima još uvijek nedostaje.

Kako bilo, kupovati korišteno je i poželjno i korisno, a svakako štedi novac, no neke je predmete ipak pametnije kupiti nove, piše stranica Tree Hugger . Zbog zdravlja, sigurnosti ili bilo čega drugog donosimo sedam stvari koje nije pametno kupovati korištene.

1. Madraci, kauči i slični komadi namještaja

Bez obzira imate li običaj korištenu robu skupljati s ceste, ostavljenu kraj nekog kontejnera, ili odlazite u specijalizirane dućane, rizik s kupovinom madraca, kauča i sličnih komada namještaja je u – stjenicama. I nisu samo stjenice u pitanju, koje usput rečeno nije ni lako ni jeftino eliminisati, tu su i buhe, dlake, prhut i razne druge nevidljive gadarije.

Ako ste ipak strastveni ljubitelj antiknog namještaja, birajte komade sa što manje tkanine.

2. Kolijevke i dječji kreveti

Kupovanje korištene dječije odjeće, igračaka pa i namještaja je sasvim normalna stvar i štedi nevjerovatno mnogo novaca jer se djeca brzo zasite istih igračaka i brzo prerastu odjeću. Međutim, između 2007. i 2011. povučeno je gotovo 10 miliona takvih proizvoda samo s američkog tržišta jer nisu ispunjavali sve sigurnosne propise. Zbog toga, nemojte riskirati sigurnost djeteta i kupite novo i provjereno.

3. Sjedalice za automobile

Iako i ovo spada u one pretjerano skupe ‘must have’ predmete, ni auto sjedalice ne biste trebali kupovati korištene, a razlog je isti kao i kod krevetića – sigurnost na prvom mjestu.

4. Kacige

Ista stvar vrijedi i za kacige, naprimjer one biciklističke. Možda na prvi pogled može djelovati da je dobrom stanju, no pri prethodnom je korištenju moglo doći do oštećenja koje nije vidljivo, ali je ozbiljno.
5. Kupaći kostimi i donji veš

Obje ove vrste odjevnih predmeta trebale bi se kupovati nove. Uprkos pranju nije pretjerano higijenski jer nikad ne znate kolike se bakterije, tjelesne tekućine i slične izlučevine mogu zadržati, a da vi ni ne znate.

6. Kozmetika

Da kozmetiku kupujete novu, to je također nešto što nalaže zdrav razum. Ne samo da biste se mogli zaraziti kojekakvim prenosivim kožnim bolestima, već je lako moguće da je toj kozmetici istekao rok trajanja i da vjerovatno više nije dobra za vašu kožu. Ako želite nešto jeftinije, pokušajte sami napraviti vlastitu kozmetiku.

7. Gume

U redu, gume možda nisu kućanski predmet, no velik broj ljudi kupuje korištene gume. Nažalost, tako se dovode u opasnost jer svaka guma ima rok trajanja pa je i sigurnost na cesti smanjena. Ako ste se baš napikirali na stare, korištene gume, iskoristite ih za cvijeće, podloge ili nešto treće.

Kupovina korištene robe uvijek je zapravo kocka i koliko god štedi novac, ipak treba biti oprezan.
(IZVOR: Aura)

Čitajte još

IZGORIO ZVEZDIN AUTOBUS: Fudbaleri iskakali iz vozila, prekinuto slavl... // Otvoreni autobus sa fudbalerima Crvene zvezde zapalio se večeras na Auto komandi prilikom proslave šampionske titule. Autobus sa igračim...
KONOBARI SAVJETUJU: Tri pića koja ne trebate naručiti u kafiću // Kad biste pitali konobare, oni nikad ne bi naručivali ove vrste pića. 1. Mimosa Iako je ovaj koktel od dva sastojka izuzetno populara...
Izgubila 90 kg i postala seks bomba i inspiracija na Instagramu (FOTO) // Džesika Valituto 2010. godine imala je 150 kilograma, a onda je napravila veliku promjenu u svom životu. Sve joj je djelovalo kao začara...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA