Logo-Glas

Zašto BiH ima dva imena?

5. Februara 2018.

20180205091100_463495Popularni YouTube kanal “Name Explain”, koji se bavi porijeklom imena država, gradova, okeana i istorijskih osoba, objavio je snimak u kojem je tematizovao ime Bosne i Hercegovine s pitanjem zbog čega jedna zemlja ima dva imena.

U videosnimku je objasnio da je granica između Bosne i Hercegovine planina Ivan, ali da je riječ o jednoj naciji. Istakao je da se Bosna prvi put spominje u djelu Konstantina Porfirogenita, a da naziv vodi porijeklo od rijeke Bosne.

Rijeka je dobila ime prema riječi Bos/Bogh koja na indoevropskom jeziku predaka znači tekuća voda.

Za Hercegovinu kaže da vodi porijeklo od njemačke riječi Herzog (Herceg) te da je bila kneževina, a Stjepan Kosača sebe proglasio hercegom Huma i obale. Hum se drugačije zvao Zahumlje i nalazio se u blizini mora u slivu rijeke Neretve, na današnjem području Hercegovine i Hrvatske.

Autor Piter Futer podsjetio je pod čijom je vladavinom BiH bila te da ovakav naziv ima otkad je proglasila nezavisnost od Jugoslavije. Kao prijedlog jedinstvenog imena dao je riječ Bosgovina.

Osim Bosne i Hercegovine, dvije riječi u imenu imaju Antigva i Barbuda, Sveti Kristofer i Nevis, Sveti Vinsent i Grenadini, Sveti Toma i Princip te Trinidad i Tobago.

Ostale zemlje koje imaju više riječi u imenu nastale su ujedinjenjem više država. YouTube kanal “Name Explain” ima više desetina hiljada pratilaca, a snimci imaju više miliona pregleda.
(IZVOR: N.N./Večernji.ba)

Čitajte još

U centru Sarajeva obračun mačke i zmije (VIDEO) // U glavnom gradu BiH građani su u utorak u noćnim satima bili svjedoci neobičnog "obračuna" na ulici. Naime, u jednoj od najprometnijih s...
“Orlovi” dobili spot za SP: Kada daš sve od sebe, već si p... // Reprezentacija Srbije dobila je promotivni spot pred odlazak na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiju. U jednominutnom videu srpski repr...
Žene crtale “penis iz snova”, evo koliki je i kako izgleda... // Muškarci od pamtivjeka odmjeravaju ženske grudi, zadnjice, lica i na osnovu toga biraju kakve im se najviše sviđaju. Ali, ni ženska mašt...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA