Logo-Glas

Zašto ne treba da pijete vodu stojeći

30. Juna 2019.

Sigurni smo da ste nebrojeno puta pili vodu “s nogu”, a evo zašto to ne bi trebalo da radite.

Voda je jako važna za zdravlje celokupnog organizma, ali ako je ne pijete na pravi način, može da bude i uzrok problema, upozoravaju stručnjaci. Zato bi trebalo da izbegavate da vodu pijete stojeći ili u pokretu.

Kada stojeći pijete vodu, ona stiže do donjeg dela jednjaka i oštećuje sfinkter – mišić koji povezuje jednjak sa stomakom.

Potencijalni problemi koje pijenje vode stojeći može da izazove su: artritis, problemi sa varenjem, bubrezi ne mogu da filtriraju vodu, povećava se rizik od čireva, a i ostaćete žedni.

Artritis

Ispijanje vode stojeći dovodi do disbalansa tečnosti u telu, a zglobovi ne mogu da se oslobode viška te tečnosti i dolazi do artritisa.

Problemi sa varenjem

Ako ne sedite dok pijete vodu, mišići i digestivni trakt ne mogu normalno da vare hranu i zbog toga se javljaju problemi sa varenjem.

Ostaćete žedni

Kada stojite dok pijete vodu, i dalje ćete biti žedni. Sedite i pijte vodu gutljaj po gutljaj, videćete kako će vam to bolje utoliti žeđ.

Bubrezi ne mogu da filtriraju vodu

Ispijanje vode stojeći onemogućava bubrezima da prečiste vodu, zbog čega toksini ostaju u bubrezima i bešici. To može da dovede do infekcije urinarnog trakta i raznih drugih problema.

Kiselost i čir

Konzumiranje vode u stojećem položaju stvara probleme u donjem delu jednjaka, zbog čega se stvara i kiselina. To potencijalno može da dovede i do pojave čira.

Na kraju, naučnici sugerišu da je najbolje držati se prirodnog položaja tela, a kada su jelo i piće u pitanju, sedenje je svakako najprirodniji položaj.

(IZVOR: Mondo)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA