Logo-Glas

Zašto samo kralj herc nema brkove u špilu karata

6. Decembra 2017.

5522615a-4ed0-4a30-9b94-4d30b0765237-kraljevi-690x480Kralj herce je jedini bez brkova u špilu karata.

Možda ste to primijetili i zapitali se zašto je to tako. Kao odgovor postoji nekoliko teorija.

Ono što je trenutno najbolja teorija je da je kralj herc dizajniran kao dio poeme.

Engleska legenda navodi da je kralj nekada imao četiri sina, kojima je planirao da podijeli kraljevstvo. I svi sinovi, osim jednog, su imali brkove.

Pozvao je umjetnike i zatražio da naslikaju sve sinove, a potom napisao poemu u kojoj je naveo da će u nasljedstvu “izostaviti čudnog kralja” što je značilo da će “ćosavi” sin ostati bez svog dijela bogatstva, prenosi “Avaz”.

Možda ovo i nije istina, ali se smatra porijeklom ideje o tri kralja sa brkovima i jednim bez njih.

Ima i onih koji smatraju lošu štampu krivcem za “čudnog” kralja, jer je on navodno u početku imao brkove, pa su se oni zbog loše štampe izgubili. Neki porijeklo baš ovakvih kraljeva vide u istorijskim ličnostima, kakav je bio Aleksandar Veliki i Karlo Veliki i navodi se da je kralj herc baš ovaj potonji iako je on na slikama predstavljen sa punom bradom i brkovima.

USPCC (Američka kompanija koja proizvodi karte za igru) favorizuje baš ovakav izgled kralja herca. Oni su poznati i po četiri ruke, tamo gdje se drugim kraljevima vide samo dvije.

Nova teorija kao glavnog krivca za gubitak brkova kod kralja srce navodi istoriju, tj. tehniku proizvodnje. Standardne engleske karte za igru koje se danas koriste potiču od originalnih francuskih modela koji su proizvedeni u XVI vijeku. Za potrebe masovne proizvodnje, najranije karte su bile štampane pomoću drvenih blokova.

Opet, jedna teorija kaže da karo, pik i tref asociraju na korupciju bogatstva, rat i smrt. S druge strane, srce kao organ je čisto, otvoreno i ne nosi ništa vještačko – tako da imamo potpuno obrijanog kralja srce.
Čitajte još

Zbog ovog ne trebate držati jaja u vratima frižidera // Većina modela frižidera, baš na ovom mjestu i ima posebne posudice za jaja. Međutim, naučnici vjeruju da se jaja trebaju čuvati na drugom...
Hit objava na Facebooku: Tražio pomoć, svi mu spuštali slušalicu! // Nepoznati vozač požalio se na Facebooku da ima neobičan problem sa automobilom, ali da nije naišao na razumijevanje majstora. Kako navod...
Bizaran praznični trend: Ukrašavanje grudi // Navikli smo da se često na društvenim mrežama pojavi neki bizaran trend koji odjednom svi proprate. Što je otkačeniji, to dobije više slj...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA