Logo-Glas

Zašto se policijski kombi zove “marica”

23. Maja 2018.

policijaGotovo svi znamo za nadimak za policijski kombi za prevoz osuđenika – “marica”. Ali nevjerovatno mali broj ljudi zna odakle potiče taj naziv.

Iako većina vjeruje da je policijsko kombi vozilo dobilo nadimak u inspirativnom trenutku nekog domaćeg šaljivdžije, istina je drugačija.

Naziv “marica” vodi porijeklo iz engleskog jezika. Još u 19. vijeku, crne policijske kočije nazivane su “Black Maria” širom engleskog govornog područja.

Ipak, dalja etimologija nadimka nije najsigurnija i račva se u dva pravca.

Prvi se vezuje za “Crnu Mariju”, slavnu kobilu koja je sredinom 19. vijeka u SAD pobjeđivala u mnogim trkama, a zbog velike popularnosti koju je stekla, postalo je uobičajeno da crni konji dobijaju njeno ime.

Takođe, među policajcima se odomaćio izraz “Pošalji crnu Mariju”, koji se odnosio na boju kočije, ali i brzinu kojom je trebalo da stigne na mjesto zločina.

Po drugoj teoriji, mada manje vjerovatnoj, porijeklo nadimka vezuje se za Afroamerikanku Mariju Li, koja je u prvoj polovini 19. veka u Bostonu posjedovala bordel.

Kako je bila veoma krupna i jaka, policija ju je često zvala u pomoć pri intervencijama, kada bi posjetioci pravili probleme u bordelu.

Navodno je Marija bila veoma revnosna, da ju je policija zvala kao ispomoć i prilikom drugih intervencija, pa je vremenom i policijska kočija, kao vjerni policijski pomoćnik, dobila nadimak Crna Marija.
(IZVOR: Nezavisne)

Čitajte još

Trikovi za prepoznavanje zrele i slatke lubenice // Lubenica gasi žeđ, a u 100 grama nalazi se samo tridesetak kalorija. Izvrstan je izvor vitamina A i C, kalija te magnezija. Lubenic po...
Zašto sudije prije utakmica zaviruju u gaće igračima? // Fudbaleri na Mundijalu moraju da vode računa o svemu prije nego što izađu na teren, stroga FIFA pravila su dotjerana do te mjere da ne sm...
Kolarov dobio ladu na poklon // Gubernator Samarske oblasti Dmitrij Azarov rekao je da je kapiten reprezentacije Srbije Aleksandsar Kolarov dobio kao nagradu automobil, ...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

sexy-soccer-underboob-361

VIJESTI

MIX ZONA