Logo-Glas

Zastrašujući video prikazuje koliko smo duboko prokopali Zemlju

5. Oktobra 2017.

imageedit_2_7264067690Ako bismo se zaista otisnuli na putovanje u središte Zemlje, ono bi trajalo znatno duže nego što mislite. Pogledajte do kojih dubina je čovječanstvo dospjelo do sada.

Na dubinu od metar i po do dva spuštaju se kovčezi sa pokojnicima, dok dubina većine olimpijskih bazena iznosi tri metra.

Pariške katakombe nalaze se 20 metara ispod Zemljine površine, drevni grad Derinkuju u Turskoj smješten je na 85 metara dubine, dok se nuklearni bunker Grinbrajer u Zapadnoj Virdžiniji nalazi na 220 metara dubine.  Bunar u Vudingdinu u Velikoj Britaniji važi za najdublju rupu u zemlji koju je čovjek iskopao sopstvenim rukama, bez upotrebe mašina. Njegovo dno nalazi se na 390 metara dubine.

Godine 2010., 33 čileanska radnika bila su zarobljena dva mjeseca na dubini od 700 metara.

Ukoliko bi njegov vrh dodirivao Zemljinu površinu, baza nebodera Burž Kalife nalazila bi se na dubini od 830 metara. Najdublja pećinska tačka do koje je čovjek ikada dospio, nalazi se u pećini Krubera u Džordžiji, 2.197 metara ispod površine Zemlje, piše cdm.me.
Najdublji podzemni željeznički tunel – Gotardski bazni tunel, nalazi se u Švicarskoj, a spušta se do dubine od 2.300 metara. Najdublji rudnik zlata na svijetu smješten je 3.962 ispod površine, zove se Mponeng i nalazi se u Africi.

Iako je široka samo 2.75 metara, Koljska ultraduboka bušotina spušta se do tačke od 12.262 metara. Upravo na toj dubini je 1989. godine okončano bušenje, iako je prvobitno planirano da se stigne do 15.000 metara dubine. Ipak, bušotina je i dalje dublja od najdublje izmjerene tačke u okeanu, koja se nalazi u Marijanskom rovu, na 10.994 metara ispod površine okeana. Temperatura u tom dijelu Zemlje iznosi 180 stepeni Celzijusa, što je pretoplo za bušilice, koje nisu mogle da nastave dalje.  Kompanija Ekson završila je kopanje naftnog bunara Z-44 Čajvo 2012. godine, čija se najniža tačka nalazi na fascinantnih 12.376 metara dubine. Ova razdaljina je oko 15 puta duža od visine Burž Kalife.

Ipak, bilo bi potrebno kopati još 18.290 metara samo da se stigne do kraja Zemljine kore i još oko 6.4 miliona metara da se stigne do središta Zemlje.

(IZVOR: Avaz)

Čitajte još

Za život Sinana Sakića bori se 12 tuzlanskih ljekara // Ikona „Južnog vetra“, Sinan Sakić, nalazi se u kritičnom stanju i cijeli tim ljekara se bori za njegov život. Naime, on se trenutno nala...
Najduhovitiji znakovi Zodijaka: Bik ni ne zna da je smiješan, a Rak os... // Humorom kao vrstom manipulacije najčešće se koriste Škorpioni, Strijelci i Lavovi. Ribe će pak sugovornike voditi od suza pa do euforično...
ISTRAŽIVANJE: Zašto žene stenju tokom seksa? // Stručnjaci su se uhvatili u koštac sa "škakljivim2 pitanjem Sve što treba da napravite jeste da pogledate prikaz gotovo bilo kojeg...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA