Logo-Glas

Zatvoren izvor “Jama” u Petrovu

13. Decembra 2014.

izvor "Jama" PetrovoPETROVO – Javno komunalno preduzeće “Voda” iz Petrova danas je iz vodovodnog sistema isključilo izvor “Jama”, nakon saznanja da je u vodi pronađena dvadeset puta veća količina žive od maksimalno dozvoljene.

Direktor preduzeća “Voda” Bojan Marjanović izjavio je Srni da će izvor biti van upotrebe sve dok ne bude utvrđeno da je voda hemijski i bakterološki ispravna. 

Inspekcija za hranu Republike Srpske prethodno je zatražila dodatna uzorkovanja na više različitih tačaka u distributivnoj mreži i izvorištu u Petrovu da bi bilo utvrđeno da li je došlo do još nekih poremećaja u vezi sa ispravnošću vode za piće. 

U vodi iz izvorišta “Jama” sa koga se snabdijeva naselje Kolona i još neki dijelovi opštine Petrovo pronađene su nedozvoljene količine žive, pa je stanovništvo upozoreno da vodu do daljeg ne koristi za piće.

Nakon rezultata analize uzorka vode uzetog u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Petrovu, koje je objavila Agencija za bezbjednost hrane BiH, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković saopštio je da je u dijelu vodovoda kojim se stanovnici ove opštine snabdijevaju vodom za piće utvrđeno prisustvo žive koje je 20 puta veće od maksimalno dozvoljene. 

Petković je upozorio da voda do daljeg nije za piće i obavijestio nadležne institucije o ovom problemu da bi se što hitnije provele mjere radi zaštite zdravlja stanovništva. 

U saopštenju Agencije za bezbjednosti hrane BiH, koje je juče dostavljeno opštini Petrovo, navodi se da je laboratorijskom analizom uzorka vode uzetog u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” utvrđena neusklađenost sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće zbog prisustva žive u vrijednosti od 20 mikrograma po litru, što prelazi maksimalno dozvoljenu količinu od jednog mikrograma po litru.

Stručnjaci upozoravaju da trovanja živom može biti akutno i hronično. 

Akutna trovanja rijetko nastaju preko vode za piće, osim u akcidentnim situacijama, a hronična se manifestuju opštim premorom, mentalnim poremećajima i gingivitisom. 

Glavni ciljni organ neorganske žive su bubrezi sa neurološkim smetnjama. 

Jedinjenja metil-žive su veoma toksična za centralni nervni sistem, a ona su glavni izvor kontaminacije životne sredine.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA