Logo-Glas

Završeno konstituisanje Doma naroda

16. Februara 2015.

Bariša Čolak, Ognjen Tadić, Safet Softić Dom naroda Parlamentarne skupštine BiHSARAJEVO – Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak izjavio je da je izborom rukovodstva danas završeno konstitituisanje Doma naroda.

– Nadam se da ćemo u ovom četvorogodišnjem mandatu napraviti dobar posao, da ćemo raditi konstruktivno, posebno na ovim poslovima koji se odnose na evropske integracije, ali jednako tako i na svim ostalim važnim pitanjima – rekao je Čolak novinarima po okončanju konstitutivne sjednice Doma naroda.

On je čestitao svojim kolegama u Kolegijumu i svima onima koji su danas dali svoj doprinos da se okonča konstituisanje Doma naroda.

– Za nekoliko dana slijedi izbor stalnih tijela i nadam se da ćemo vrlo brzo početi raditi i rješavati probleme koje imamo u BiH – zaključio je Čolak.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić u izjavi novinarima ocijenio je da Dom naroda sam po sebi predstavlja možda najvitalniju tačku u svim političkim procesima koji su proizašli iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Mi smo u periodu 2011. pa nekoliko godina poslije toga, u sastavu koji je takođe bio vezan za ove stranke koje danas čine rukovodstvo Doma naroda, napravili dosta dobar posao – rekao je Tadić i dodao da u tom periodu u Domu naroda nije nastao nijedan problem za bilo kog čovjeka u BiH.

On je izrazio uvjerenje da će taj uspjeh biti ponovljen i u mandatnom periodu 2015-2018. godina.

– Što se tiče svega ovoga što je prethodilo ovoj situaciji i izboru rukovodstva Doma naroda, imam samo jedan komentar – šta je bilo, bilo. Dajemo šansu saradnji, dobrim inicijativama i otvorenosti da popravimo stanje koje je kakvo jeste – rekao je Tadić.

Izrazivši zadovoljstvo što je iz trećeg pokušaja izabrano rukovodstvo Doma naroda, drugi zamjenik predsjedavajućeg Safet Softić istakao je da iz dosadašnjeg rada ima lično povjerenje u Čolaka i Tadića.

– Vjerujem da ćemo kao zajednički tim na čelu ove važne institucije u BiH dobro sarađivati – dodao je Softić.

Prema njegovim riječima, činjenica da je iz trećeg pokušaja izabrano rukovodstvo Doma naroda ukazuje da unutar parlamentarne većine u BiH postoji dosta nepovjerenja koje je današnjim činom prevaziđeno.

– Danas smo završili konstituisanje zakonodavnih organa u BiH nakon opštih izbora. Pred nama su imenovanja vlada Federacije, kantona i Savjeta ministara. Nadam se da ćemo kao dio Parlamentarne skupštine BiH dati svoj značajan doprinos u onome što je pred nama, a to su posao na reformama, na putu ka EU i evroatlantskim integracijama – dodao je Softić.

Konstitutivna sjednica Doma naroda prekidana je dva puta – 29. januara i 11. februara.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA