Logo-Glas

Zdrava hrana za mališane u dobojskom vrtiću: Domaće kašice umjesto kupovnih

28. Marta 2019.

20190328154303_530328DOBOJ
– Umjesto pasirane hrane iz teglica, mališani iz jasličkih grupa u dobojskom vrtiću “Majka Jugovića” ubuduće će na trpezi imati kašice pripremljene u kuhinji ove ustanove, kako bi se zdravo hranili.

U saradnji s resornim ministarstvom, a kroz projekat “Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH – dio projekta RS”, vrtić će nabaviti sve što mu je potrebno da bi djeca od najranijeg uzrasta stekla zdrave navike.

– To su specijalni blenderi za djecu, kako bismo na taj način pravili hranu isključivo u našoj režiji. Nećemo morati da kupujemo industrijsku hranu – pojasnio je Davor Savić, direktor vrtića, te dodao da će za te namjene biti izdvojeno 15.000 KM, a isti iznos će biti utrošen za bolju fizičku aktivnost djece tokom boravka u vrtiću.

Ishranom srednjoškolaca će se pozabaviti pedesetak učenika dobojske Ugostiteljsko-trgovinske škole, koji će svoje vršnjake pokušati ubijediti da ne jedu grickalice i brzu hranu, nego zdrav obrok.

– Oni će imati demonstraciju u našoj školi kako da spravljaju zdrav obrok u zamjenu za brzu hranu koja se nudi na svakom uglu u gradu. Konsultovaćemo nutricioniste, koji će nam preporučiti dobre recepte i napraviti manju zbirku recepata, koju ćemo distribuirati drugim školama – kazao je Predrag Pašić, direktor škole.
U cilju smanjenja faktora zdravstvenih rizika, među koje se osim ishrane i fizičke aktivnosti ubraja i upotreba alkohola i duvana, danas su potpisani ugovori s ustanovama koje će na području Doboja ubuduće raditi na realizaciji projekata koji se finansiraju uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

– Grantovi ukupno iznose oko 155.000 KM. Potpisano je devet ugovora. Svaki aplikant je pripremio svoj plan rada, koji je ispregovaran zajedno s ministarstvom. Rok za završetak ovih malih projekata je 15. jun ove godine – rekao je Siniša Janjetović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

Osim obdaništu i Ugostiteljsko-trgovinskoj školi, projekti su odobreni i drugim obrazovnim ustanovama.

– Osnovna škola “Petar Kočić” iz Sjenine Rijeke, OŠ “Sveti Sava”, Medicinska škola, grad Doboj i Dom zdravlja zajednički kao partneri rade na tom projektu. Mi nemamo pravo da stanemo, jer ovo je u interesu zaštite zdravlja svih naših sugrađana – rekao je Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja.
(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA