Logo-Glas

Zdravstveno stanje stanovništva uslovljeno BDP-om

6. Februara 2018.

srčani udarBANJALUKA
– Prema broju pacijenata oboljelih od koronarne bolesti Bosna i Hercegovina je od 172. zemlje 48. najugroženija zemlja svijeta, te spada u grupu visoko rizičnih zemalja u pogledu oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Iako BiH po ugroženosti od ove bolesti, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prate Hrvatska i Crna Gora, ljekari smatraju da to nije vezano za balkansko područje.

– S obzirom na to da se u istoj grupi nalazi i Srbija, može se pomisliti da je na neki način teritorijalno uslovljeno. Međutim, pošto su u istoj grupi Kuvajt, Kina, Grčka, Finska, Argentina i mnoge druge zemlje iz različitih dijelova svijeta, onda teza o teritorijalnoj uzročnosti pada. Zdravstveno stanje stanovništva uveliko je uslovljeno bruto nacionalnim prihodom jedne zemlje. Postoje i drugi faktori kao što su kultura i tradicija ishrane, prosvećenost stanovništva, podneblje na kojem se živi, ekonomska razvijenost, politika prevencije od obolijevanja i slično – obrazlaže Željko Živanović, kardiolog u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS iz 2016. godine, od ukupno umrlih, 49,53 odsto se odnosi na bolesti kardiovaskularnog sistema.

– Osnovni uzrok kardiovaskularnih oboljenja je ateroskleroza, a to je proces nakupljanja masti u zidu krvnih sudova koji se pojačava sa godinama starosti. Znači, svaki faktor koji podstiče aterosklerozu je indirektno uzrok kardiovaskularnim oboljenjima i srčanom udaru. Mi ih nazivamo riziko-faktorima, kao što su holesterol u krvi, povišen krvni pritisak, pušenje, starost i pol, zatim šećerna bolest, bubrežno zakazivanje, gojaznost, genetska predispozicija, psihosocijalni status u koje spada nizak socioekonomski nivo, stres na poslu i kod kuća, depresija, anksioznost, tip ličnosti, posttraumatski i mentalni poremećaji, i drugi – nabraja Živanović.

Smanjenjem nekog od riziko-faktora smanjujemo obolijevanje i smrtnost od kardiovaskularnih bolest.

Iako mnogi američki ljekari tvrde da je veća učestalost umiranja po bolnicama od krvarenja u mozgu, ugrušaka u plućima i od srčanih udara tokom vikenda, te to nazivaju “efektom vikenda”, kod nas takva statistika ne postoji.

– Iz ličnog iskustva naših ljekara, postoje periodi kada ima više srčanih udara, u svakom slučaju nisu u dnevnom ili dvodnevnom periodu – tvrdi Živanović.

Koje su mjere prevencije?

Mjerama prevencije je moguće odgoditi ili čak spriječiti srčani udar i sva kardiovaskularna oboljenja.

– U svim medijima se dosta priča i piše o tome. Koliko će od toga doprijeti do pojedinca je individualno. Svaki čovjek može najviše učiniti za sebe upravo korigovanjem već pomenutih riziko-faktora. Činjenica je da na neke riziko-faktore ne možemo uticati, kao na primjer genetsko nasljeđe od kardiovaskularnih oboljenja, starost i pol, dok na sve druge možemo uticati – savjetuje ovaj kardiolog.
Navodi da se i Vladinim mjerama, mimo zdravstvenog sistema, može smanjiti broj pušača tako što će se zabraniti pušenje na određenim mjestima, korekcijom cijena, uticajem na industriju hrane da se proizvodi zdravija hrana, subvencijama u poljoprivredi za proizvodnju zdrave hrane, edukacijama kroz škole, uvođenjem standarda u ishrani u školama i drugim.

Prijevremena smrt

Po definiciji, istorija prijevremene smrti od kardiovaskularnih oboljenja znači umiranje u bližem krvnom srodstvu muškaraca mlađih od 55 godina, odnosno žena mlađih od 65 godina.

– Treba uzeti u obzir prosječni životni vijek u nekoj zemlji, u Bosni i Hercegovini iznosi 78,96 godina, za muškarce 75,42 godine, a za žene 82,70 godina. Praćenje prerane smrtnosti pruža korisne informacije za razvoj zdravstvene politike, kao i programe i intervencije za prevenciju bolesti i nastanak invaliditeta. U odnosu na pol, rizik od prerane smrti je 50 odsto veći za muškarce. Uopšteno, više od 70 odsto smrti javlja se u dobnoj grupi iznad 65 godina – tvrdi Živanović.

Simptomi srčanog udara

Klasični simptomi srčanog udara su tup bol u dubini prsa, iza grudne kosti, ne može se isprovocirati pritiskom na prsa, nije lokalizovan u jednoj tački, bol može da se širi u vrat i donju vilicu, ramena, nadlaktice, zatim preznojavanje, rjeđe mučnina i povraćanje. Simptom srčanog udara u nekim okolnostima može biti u vidu gušenja. Moguće je imati srčani udar bez ikakvih simptoma, posebno često kod dijabetičara i to je tzv. prehodani srčani udar. Najbitnije je javiti se što prije ljekaru kada postoji produženo trajanje navedenih tegoba.
(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA