Logo-Glas

Zdravstvu pet odsto iz lokalnih budžeta

10. Marta 2015.

doktorOpštine u Republici Srpskoj od naredne godine trebalo bi da počnu finansirati zdravstvenu zaštitu sa pet odsto od iznosa svog budžeta.

Ovo je izjavio Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, pojašnjavajući da je ovo predviđeno izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čije usvajanje je predviđeno u toku ove godine.

– Izmjenama ovog zakona tražili smo i da se opštine aktivno uključe u finansiranje zdravstvene zaštite sa pet odsto svog budžeta i to bi automatski ograničilo zapošljavanja jer bi se opštine racionalnije ponašale kada je u pitanju zapošljavanje i racionalnije trošile sredstva koja same moraju da obezbijede – istakao je Bogdanić.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS je saopšteno da stavka o finansiranju već postoji u postojećem zakonu, ali da se neznatan broj opština toga pridržava.

– Prema analizi koju smo radili ranije, od ukupnog iznosa budžeta svih opština u RS, koji je iznosio 590,2 miliona KM, za finansiranje zdravstva opštine su izdvojile samo 6,4 miliona u toku jedne godine, što je tek 1,1 odsto – naveli su u Fondu.

Zakonom je predviđeno da lokalne zajednice obezbjeđuju sredstva za, između ostalog, sufinansiranje programa i projekata zdravstvene zaštite, izgradnju i opremanja ustanova, obnavljanje i nabavku nove opreme.

– Pojedine opštine uopšte ne izdvajaju sredstva za zdravstvo, a većina opština izdvaja minimalne iznose, koji najčešće ne prelaze jedan odsto njihovog ukupnog budžeta. Ovo posebno otežava situaciju jer opštine direktno utiču na politiku zapošljavanja u domovima zdravlja, kao i na izbor rukovodstva, te samim tim su odgovorne za višak radnika, koji realno postoji u većini domova zdravlja. Taj “višak”, međutim, ne plaćaju opštine, već se plaća iz sredstava Fonda predviđenih za zdravstvenu zaštitu stanovništa – naglašavaju iz Fonda.

Iz ove institucije su izrazili očekivanje da će izmjenama navedenog zakona biti znatno poboljšan ovaj segment, a time i zdravstvena zaštita cjelokupnog stanovništva.

Siniša Gatarić, načelnik Prnjavora, kaže da će nameti koje donose izmjene spomenutog zakona biti pogubni za opštine, koje su ionako pritisnute velikim nametima sa republičkog nivoa.

– Ako budemo morali izdvajati tih pet odsto za domove zdravlja, Prnjavor će morati izdvajati  750.000 godišnje, a na primjer, za kompletne investicije smo predvidjeli samo 200.000 KM – naveo je Gatarić.

On je istakao da je još veći problem što se ovakve novine donose na sredini godine, kada su budžeti opština već usvojeni i kada niko nije planirao ta sredstva.

Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora, kazao je da nije nikakvo rješenje prebacivanje nameta sa republičkog na opštinski nivo, već se moraju tražiti odgovori koji će biti izvedivi za sve.

– Opštine su ionako opterećene, a ukoliko bi nam još i to prebacili, mi u Prijedoru bismo samo po tom osnovu morali godišnje izdvajati 1,5 miliona KM – istakao je Pavić.

Šta finansiraju opštine u regionu?

U Hrvatskoj i Srbiji, na primjer, precizirano je da lokalne zajednice finansiraju hitnu medicinsku pomoć neosiguranih građana, dok u Sloveniji troškove liječenja neosiguranih lica u potpunosti finansira opština.

U Republici Srpskoj FZO RS u potpunosti snosi troškove hitne medicinske pomoći, kako za osigurana, tako i za neosigurana lica.

Takođe, u Hrvatskoj zakon predviđa da lokalna zajednica pokriva gubitke zdravstvene ustanove čiji je osnivač.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA