Logo-Glas

Žele predsjednika Skupštine za datu podršku Petroviću

4. Oktobra 2016.

skupstina

DOBOJ
– Za podršku kandidaturi Obrena Petrovića, gradonačelnika Doboja, koalicija SDA – SBB BiH – SBiH, koja je osvojila tri odbornička mandata, tražiće funkciju predsjednika Skupštine grada, koju je u prethodna tri mandata obavljao kadar SDP BiH, vječiti rival probošnjačke koalicije u ovdašnjem parlamentu.

– SDP je imao naklonost Gradske uprave, ovaj put mi ćemo tražiti da to ne bude više tako (da SDP-ov kadar bude predsjednik SG), na osnovu rezultata koje smo pokazali, a i s obzirom na to da oni ne artikulišu i nisu posljednjih godina artikulisali interese Bošnjaka u Doboju, samim tim što su govorili da nisu bošnjačka partija. Zato koalicija treba da preuzme ono što je dosad SDP radio – navodi Mihnet Okić, lider dobojske SDA.

On ističe da će na osnovu postignutog rezultata prvi put imati klub odbornika, te dodaje da će, osim na funkciji predsjednika SG, koja po zakonu treba da pripadne jednom od druga dva konstitutivna naroda, ukoliko je gradonačelnik Srbin, insistirati na još nekim pozicijama u lokalnoj vlasti, čiji će dio biti.

– Mi smo dali podršku aktuelnom gradonačelniku, bezrezervnu, drugi kandidati nisu s nama ni razgovarali, nijedan, tako da mi očekujemo pomake. Dio skupštinske većine ćemo biti – kazao je Okić, te dodao da razgovora o funkciji zamjenika gradonačelnika, koju je navodno Petrović ponudio koaliciji, nije bilo.

Iz SDP-a poručuju da predstavljaju građane Doboja bez obzira na vjeru i naciju, te ističu da Statutom grada treba regulisati prava sva tri konstitutivna naroda i voditi računa o stručnosti kadrova, a ne pripadnosti.

– Kvalitet mene interesuje, kvalitet ljudi. Ako ta koalicija ima kvalitetnog kadra da ponudi, ja ću ga podržati, zašto da ne? Ali moramo reći da su na mojoj listi bili ljudi koji ostvaruju prava u lokalnoj zajednici, koji plaćaju komunalije. Nažalost, tu je došao čovjek (na listi koalicije SDA – SBB BiH – SBiH), koji ne plaća čak ni vodu, ni režije u Doboju, nego u Tuzli. Pojavio se , “branio obraz” Bošnjacima i uzeo mandat – tvrdi Enes Suljkanović, predsjednik ovdašnjeg SDP-a, te dodaje da će kao dio buduće vlasti insistirati da se imenuju kvalitetni kadrovi, što može reći za kadrove partije koju vodi jer mogu odgovoriti zadatku.

– Ne treba biti opsjednut. Nije bitno ko će biti, bitno je da on dobro vodi politiku, ne mora biti Bošnjak da bi bio na funkciji, bitno je da imamo kvalitetne ljude na svim mjestima, a ne da smo tu zato što pripadamo nekoj vjeri, naciji. Dok to ne prevaziđemo, uvijek ćemo biti gdje smo sada – kaže Suljkanović.

Pregovori o koaliciji koja će činiti skupštinsku većinu ne bi trebalo da počnu prije potvrde izbornih rezultata, prema kojim je SDS osvojio 12 mandata, SNSD sedam, SP i koalicija SDA – SBB BiH – SBiH po tri, SDP i DNS po dva odbornika, a NDP i PDP po jednog predstavnika.

– Mi ćemo imati sigurnu, stabilnu skupštinsku većinu, ona će biti sigurno preko 20 odborničkih mandata i to je ono što je najbitnije da ćemo imati zakonodavnu vlast koja će moći da bude pomoćni ili korektivni faktor Obrenu Petroviću u naredne četiri godine – poručio je Boris Jerinić, potpredsjednik dobojskog SDS-a.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

One Response to Žele predsjednika Skupštine za datu podršku Petroviću

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA