Logo-Glas

Ženama farmerima uručena 124 rasplodna grla koza

18. Aprila 2016.

Добој - радионица

DOBOJ
– U Američkom kutku u Doboju danas je održana završna radionica “Osnaživanje žena za bavljenje farmerskom djelatnošću”, u okviru koje je za potrebe 16 porodičnih farmi sa područja Petrova i Doboja u Republici Srpskoj, te Doboj Istoka, Doboj Juga i Usore u Federaciji BiH uručeno 124 rasplodnih grla koza.

Koordinator projekta ispred Udruženja građana “Primanatura” Doboj Aleksandra Karanović rekla je novinarima da je projekat namijenjen prvenstveno nezaposlenim ženama iz ruralnih područja koje imaju osnovne uslove za uzgoj koza, te da je projekat ukupnog iznosa od 50.000 dolara realizovan u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH.

Karanovićeva ističe da su koze “alpske” rase zadovoljile zdravstvene standarde i da su uvezene iz Srbije, jer, kako navodi, na prostoru BiH je teško doći do kvalitetnih rasplodnih grla.

Prema njenim riječima, projekat je realizovan u više faza, bazirajući se na edukaciji učesnica, obilasku njihovih domaćinstava, nabavci koza i podjeli stada.

Добој - радионицаDirektor “Primanature” DŽemil Vejzović ističe da će otkupom, preradom i plasiranjem mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište upravljati pravni subjekat Ženska proizvodna koperativa “Primanatura”, a da su korisnice projekta ujedno i članice kooperative.

Radmila Cvijić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske ističe da je projekat dobro osmišljen i omogućava ženama sa ruralnih područja da ostvare zaradu baveći se ovom djelatnošću.

Projekat “Osnaživanje žena za bavljenje farmerskom djelatnošću”, započet 2014. godine, ponudio je sadržaje koji će pomoći ekonomskom osnaživanju nezaposlenim ženama tako što je ojačao njihove psiho-socijalne, organizacione i tehničke kapacitete, ali i obezbjedio im materijalne i druge uslove za bavljenje uzgojem koza, proizvodnjom i preradom mlijeka, navode iz Udruženja građana “Primanatura”.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA