Logo-Glas

Znate li kako se pravilno jede bijeli luk?

11. Oktobra 2017.

bijeli lukBijeli luk jedna je od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima.

Bijeli luk redovan je gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu.

U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit, potvrđuju i stručnjaci. U bijelom luku nalazi se gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica. Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, ali on zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.

Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.

Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri glavice luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta. Mnogi izbjegavaju jesti luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje luku daju ljekovita svojstva.

Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije luka možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača. Isprobajte i prirodni antibiotik na bazi bijelog luka protiv kojeg ni jedna prehlada nema šanse.
(IZVOR: Avaz)

Čitajte još

Bolje “presjeći” nego postepeno smanjivati pušenje // MOSKVA - Naučnici su došli do saznanja da pušači koji "presijeku" i istog časa "bace cigarete" imaju čak 25 odsto veće šanse da poslije č...
Brzo i lako otkrijte je li med pravi // Nijedna pčela na svijetu ne pravi loš med. Loš med su izmislili ljudi praveći od njega industrijski proizvod, te nesavjesni i neobrazovan...
Ako imate ovu krvnu grupu, vjerovatnije je da ćete doživjeti infarkt // Ako jedete namirnice koje vam ne odgovaraju prema krvnoj grupi, vjerovatnije je da ćete imati više zdravstvenih problema, temelj je to di...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA