Logo-Glas

Zvanično počeli radovi na geotermalnim bušenjima

4. Decembra 2014.

Geotermalna bušenjaDOBOJ – Na dobojskom području se zvanično počelo sa radom geotermalnih bušenja povodom realizacije projekta „Upotreba obnovljive geotermalne energije u gradu Doboju”.Projekat se realizuje u saradnji Češke razvojene agencije , grada Doboj, opštine Maglaj i Lokalne akcione grupe regije Doboj.Početak radova su ozvaničili predstavnici firme Geotest iz Češke i BiH kao, kao realizoatori ovog projekta i predstavnici dobojske lokalne zajednice.

Nakon geofizičkih istaživanja koja su pokazala da dobojsko područje raspolaže geotermalnim potencijalima u Ševarlijama i Boljaniću su uslijedile i prve bušotine u blizini škola. Prema riječima predstavnika kompanije koja realizuje ovaj projekat, potencijal termalnih voda će se u prvom redu iskoristiti za grijanje škola i javnih objekata. Ukoliko potencijal bude bio veći omogućiće da se na ovakakv sistem grijanja priključe i ostale javne i industrijske ustanove.

– Bušenje planiramo da se završi u prvom kvartalu iduće godine .Nakon toga slijedi laboratorijska analiza vode i stvaranje modela geotermalne voda tako da bismo trebali do kraja avgus iduće godine imati sve podatke potreben da bi se moglo pristupiti daljim investicijama – rekao je direktor kompanije Geotest Sarajevo Damir Kasum.

U mjesnoj zajednici Ševarlije biće pet,dok će na području Boljanića biti četiri geotermalne bušotine.Najdublja bušotina će biti 420 metara.Stručnjaci potvrđuju da se radi o dva perspektivna područja kada je u pitanju geotermalni potencijal.

– Geotermlani konvektivni tok Ozrena ima po nekim procjenama čak milijardu kubika vode temperature do 40 stepeni – rekao je geolog Petar Katanić

Projekat „Upotreba obnovljive geotermalne energije na području Doboja” u iznosu od 1.2 miliona maraka finansira Češka razvojna agencija.U njegovu realizaciju uključena je Lokalna akciona grupa regije Doboja kao i grad Doboj.

– Početkom bušenja završili smo prvu fazu bušenja fazu predistraživanja i drugu fazu koja se odnosi na bušenje koja bi trebala da potvrdi naše pretpostavke o geotermalnih potencijalima – rekao je iz razvojne agencije Jan Pejržil,Češka.

– Drago mi je da smo na vrijeme, znači prije godinu dana prepoznali značaj ovog projekta i mogućnost njegove implementacije – istakao je predsjendik SG Doboj Esmin Mahmutović.

Nakon završetka radova na bušotinama uslijediće treća ujedno i poslednja faza projekta u kojoj bi sistem geotermalnog zagrijavanja trebao biti pušten u rad. Prvi objekat koji će se zagrijavat po ovom sistemu najvjerovatnije će da bude Osnovna škola „Sveti Sava” u Ševarlijama.

(IZVOR: SrpskaCafe)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA