Logo-Glas

BILI U KONTAKTU SA ZARAŽENIM: Dvije osobe iz Teslića u strogoj izolaciji, pod nadzorom 360 ljudi

18. Marta 2020.

Dvije osobe iz Teslića, za koja je utvrđeno da su 5. marta bila u kontaktu sa osobom iz Tešnja pozitivnom na virus korona, nalaze se u strogoj samoizolaciji i trenutno se dobro osjećaju, rekao je epidemiolog Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Teslić Stojan Smiljanić.

Smiljanić je novinarima rekao da su navedene osobe zajedno sa još dva Teslićanina zajedničkim transportom u BiH ušla 5. marta, nakon čega su dva sugrađanina ostala u ovoj lokalnoj zajednici i pod nadzorom su, a dva su se 7. marta vratila u Italiju, gdje su nastavila da rade.

– Kod sva četiri lica nisu utvrđene tegobe – izjavio je Smiljanić i naveo da je u Tesliću pod nadzorom 360 osoba, a da je u međuvremenu jedno napustilo nadzor.

On je naveo da se većina građana pridržava sanitarno-higijenskih preporuka, ali da, ipak, ima i onih nesavjesnih.

– S obzirom na to da period inkubacije virusa korona traje 14 dana, pozivamo građane koji su u Teslić došli od 4. marta da primjenjuju stroge mjere izolacije jer od njihovog ponašanja zavisi krajnja epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj zajednici – upozorio je Smiljanić.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević naveo je da u Tesliću još nije evidentirana nijedna osoba pozitivna na virus korona, zahvaljujući preduzetim mjerama nadležnih institucija, ali i disciplini velikog broja građana.

Miličević je naveo da se u posljednja 24 časa u lokalnu epidemiološku službu javilo 110 lica koja su došla iz inostranstva i izrazio zabrinutost što su granice i dalje porozne, što dodatno usložnjava epidemiološki nadzor.

On je rekao da je na današnjoj sjednici Tima za praćenje epidemiološke situacije odlučeno da se putem javnog proglasa pozovu mladi zdravi sugrađani da se telefonski jave lokalnom Crvenom krstu radi volonterskog rada – snabdijevanja hranom, lijekovima i drugim potrepštinama za sugrađane starije od 65 godina, koji nisu u mogućnosti da to sami obezbijede.

Miličević je ocijenio da se odlično odvija dezinfekcija javnih objekta i površina i da je trenutno na raspolaganju dovoljna količina dezinfekcionih sredstava.

On je najavio da će danas biti objavljeni telefonski brojevi policije, inspekcije i Doma zdravlja na koji građani mogu da prijave svaku sumnju da je došlo do povećanja cijena.

Miličević je naveo da je bilo slučajeva da pravna lica nisu poštovala propisano radno vrijeme, te da je u takvim slučajevima pristupljeno izricanju opomena, a kasnije i kažnjavanje.

On je naglasio da za režim i način rada velikih preduzeća u vanrednoj situaciji nije nadležan lokalni štab, već republički krizni štab, za čije naredbe kaže da su uniformisane mjere koje se moraju poštovati s ciljem smanjenja mogućnosti pojave virusa korona koji se prenosi kontaktom i respiratorno.

Miličević je apelovao da se građani uzdrže od lažnih dojava i informacija, kojih je u zadnja 24 časa bilo tri, s obzirom na to da nadležne službe moraju da intervenišu, a ukoliko je riječ o takvoj dojavi, gube dragocjeno vrijeme.

– Vrtići rade sa manjim kapacitetom. U pet privatnih i jednom javnom boravi oko 60 djece. To je mali procenat koji nije problematičan – ocijenio je Miličević.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić Duborez



PROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA