Logo-Glas

DA NEMA 29. FEBRUARA, ZIMA BI BILA U JUNU: Ovo su vjerovanja za prestupnu godinu

29. Februara 2020.

Prema gregorijanskom kalendaru godina ima 365 dana, ali svake četiri godine dodaje se jedan dan, što je čini prestupnom godinom. Tada februar ima 29 dana, kao danas.

Prestupna godina nastupa na svaku godinu koja je djeljiva sa četiri, osim na onu koja je djeljiva sa sto. Tako je ova 2020. prestupna, a prije toga je bila 2016, 2012, 2008, 2004.

Godine koje su djeljive sa sto mogu biti prestupne ako su djeljive i sa 400. Tako su 1600. i 2000. i dalje bile prestupne, ali 1700. i 1900. nisu.

Bebe koje se rode na današnji dan nisu ništa mlađe kada porastu od drugih. Njihov rođendan se pomjera na prvi sljedeći dan, odnosno na 1. mart. Ali, u svakom slučaju su posebne.

Reper Dža Rul, papa Pavao III, Ašer, glumci Džos Ekland, Denis Farina i Piter Sanavino rođeni su na današnji dan.

Prema statistikama, oko četiri miliona ljudi je rođeno na prestupni dan.

U porodici Keu, Piter Entoni rodio se 29. februara u Irskoj 1940. godine. Njegov sin, Piter Erik, rodio se na prestupni dan 24 godine kasnije, 1964, u Velikoj Britaniji. Piterova kćerka Betani Velt takođe se rodila 29. februara u Britaniji 1996. Oni su jedina porodica prema Ginisovoj knjizi rekorda koja provkereno ima tri generacije rođene 29. februara.Porodica Henriksen iz Norveške ima najviše članova koji su se rodili na današnji dan. Karin Henriksen rodila je troje djece 29. februara, kćerku Hajdi 1960, i sinove Olava i Leif-Martina 1964. i 1968. godine.

Zanimljiva teorija

Prva prestupna godina uspostavljena je 45. godine prije Hrista za vrijeme Julija Cezara u julijanskom kalendaru. Prema pravilu rimskog cara Avgusta, od 27. godine prije Hrista, februar je imao 30 dana, a avgust 29.

Avgust je želio da njegov mjesec ima isti broj dana kao i mjesec Julija Cezara

Navodno je Avgust želio da u svom mjesecu ima isto dana kao i Julije, ukupno 31 dan. Zato je odlučio da februaru oduzme dva dana, a avgustu ih doda. I tako je onda februar ostao sa 28 dana, a avgust dobio 31, prenosi 24. sata.hr.

Prema profesoru astronomije na Hamlin univerzitetu, Benu Goldu, Rimljani ionako nisu previše voljeli februar. Zvali su ga mjesec ostataka za koji su jedva čekali da prođe. Danas je to ipak drugačije i februar nam je poprilično drag mjesec, najviše zato što brzo dobijemo drugu platu.

Danas se ovaj dan dodaje februaru kako bi se uskladila kalendarska sezona sa solarnom. Vrijeme koje Zemlji treba da obiđe Sunce iznosi 365,25 dana.

– Da nismo dodali jedan dan februaru svake četiri godine, za 750 godina, najhladnije razdoblje imali bi u junu – ispričao je Daniel Braun iz Škole za nauku i tehnologiju na Notingem Trent univerzitetu.

Danas je dan da žene prose

Prema irskoj legendi, sveta Brigita se nagodila sa svetim Patrikom da žene na prestupni dan mogu da zaprose muškarce, a ne obrnuto, svake četiri godine. Vjeruje se da su to uveli kako bi malo izbalansirali tradicionalne uloge muškaraca i žena.

Na prestupni dan, uloge se mijenjaju, te žene prose muškarce.

U nekim evropskim zemljama, ako muškarac odbije ženu koja ga je zaprosila na današnji dan mora da joj kupi 12 pari rukavica. To je simboličan prikaz da žena sakrije sramotu što nema vjerenički prsten. Tokom srednjeg vijeka postojali su i zakoni o ovoj tradiciji, prenosin Blic.

Grci smatraju da je loša sreća vjenčati se na prestupnu godinu, a takvo narodno vjerovanje postoji i na Balkanu, dok u Škotskoj nije dobar znak ako se rodiš na današnji dan.

(IZVOR: Srpskainfo)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA