Logo-Glas

KAKO SE ISPRAVNO NOSI ZAŠTITNA MASKA: Uputstvo Svjetske zdravstvene organizacije (VIDEO)

24. Februara 2020.

U Italiji je zbog korona virusa “vanredno stanje”. U ovoj evropskoj zemlji virus se rapidno širi, kao i u Iranu.

Francuka je preduzela hitne mjere zbog predostrožnosti, dok stručnjaci u Srbiji poručuju da je sve spremno ukoliko se i kod nas pojavi prvi slučaj kovida – 19.

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila smjernice šta da radite ukoliko se nađete u ugroženom području.

Otkako se pojavila prva vijest o korona virusu od koje je u Kini oboljelo 77 hiljada ljudi, a od kojeg je dosada preminulo dvije i po hiljada ljudi, govori se o zaštitnim maskama čija je prodaja naglo skočila, prenosi Žena Blic.

SZO je sada pripremila savjete “kako pravilno staviti masku”. Kristin Fransis, konsultant za prevenciju i kontrolu infekcija ove organizacije, kaže sljedeće: prije nego što stavite masku na lice, operite ruke alkoholom, sredstvom na bazi alkohola, ili sapunom i vodom, prenosi RTS.

Zatim, prekrijte maskom usta, nos i bradu i to tako da nema međuprostora između lica i maske. Bitno je i da izbjegavate dodirivanje maske tokom upotrebe. Ukoliko do toga dođe, odmah operite ruke. Čim primjetite da je maska postala isuviše vlažna, zamijenite je novom.

Masku ne smijete da koristite više puta. A prilikom skidanja, ne dodirujte prednju stranu maske, nego je odmah bacite u kantu za otpatke, a zatim operite ruke.

Plus: ukoliko ste zdravi, masku nosite samo ako se brinete o osobi za koju se sumnja da je oboljela od infekcije. Nosite masku i ako kišete i kašljete.

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA