Logo-Glas

Napredne tehnologije kojima možete opremiti radni prostor

30. Januara 2020.

Vrijeme u kojem živimo predstavlja period brzog i konstantnog tehnološkog razvoja.  Protekle decenije donijele su nam velika tehnološkaunapređenjakoja su našim životima dala novi tok poput razvoja pametnih telefona, pametnih televizora, ostalih pametnih uređaja, ali i vještačke inteligencije i inovacija u svijetu robotike.

Današnji smart uređaji predstavljaju predmete koje sve češće svakodnevno koristimo, ali koji su u znatnoj mjeri unaprijeđeni korišćenjem tehnologije. Tako danas pored pametnih telefona, televizora, zvučnika, kamera imamo priliku da boravimo u pametnim kućama i zgradama, ali i pametnim radnim prostorima.

Riječ je o prostorima koji su uređeni tako da se dosta funkcija koje obavljamo svakodnevno u njima, sada može izvesti klikom na jedno dugme. Takođe, u pametne prostore spadaju i oni štedljivi, čiji sistem vodi računa o potrošnji energije.

Kroz ovaj tekst upoznaćemo vas sa nekim tehnologijama koje se koriste kako u kreiranju pametnih prostora, tako i u unapređivanju onih “običnih”.

LED rasvjeta – inovacija koja baca novo svjetlo na vaš prostor

Za koju god namjenu da uređujete prostor, svjetlo će biti neizostavan i veoma važan element koji će doprinijeti ambijentu, zato je važno posvetiti pažnju odabiru adekvatne rasvjete. Na tržištu je sve popularnija LED rasveta opšte namene najvišeg kvaliteta, jer predstavlja praktično i ekonomično rješenje kada je osvjetljenje prostora u pitanju.

LED svjetiljke proizvode malu količinu toplote, dok istovremeno obezbijeđuju ravnomjernu rasprostranjenost svjetlosti u čitavoj prostoriji, što ih čini ekološkim tipom rasvjete koji vodi računa o uštedi električne energije.

Odabir kvalitetne rasvjete obezbijediće bolji izgled prostorije, ali i produktivnije uslove za rad, što je od velikog značaja za radni prostor. Prijatno svjetlo čiju distribuciju vrši LED rasvjeta  povoljno će uticati na unaprijeđenje uslova za rad i boravak u prostoriji gdje je postavljena.

Napredna tehnologija LED rasvjete ogleda se u kontroli osvjetljenja. Na taj način zaposleni mogu prilagoditi jačinu svjetlosti tako da ih ne ometa u radu, a osim toga mogu podestiti da se svjetlo pali samo, ili da se gasi onda kada je radni prostor prazan uz pomoć senzora koji se mogu postaviti.

Kancelarija na dugme – daljinsko upravljanje uređajima

Radni prostor u kome možete da regulišete rad tehnoloških uređaja putem daljinskog više nije naučna fantastika. Riječ je o sistemu podešenom da vam olakša, odnosno ubrza svakodnevne radnje poput određivanja jačine svjetla, regulacije toplote, ventilacije, ali i uključivanje, povezivanje i umrežavanje uređaja poput kompjutera, televizora i projektora.

Osim toga, čak i kuhinja u okviru vašeg radnog prostora može biti prilagođena nanovijim tehnološkim dostignuća. Riječ je o rerni, frižideru, aparatima za kafu koji imaju poseban način regulacije temperature i pripremanja hrane.

Ukoliko ne želite da gubite mnogo vremena na boravak u kuhinji tokom radnog vremena, ovo može biti rješenje. Dakle, više ne govorimo samo o pametnim telefonima, već o čitavom sistemu pametnih uređaja.

Pametni radni stolovi i stolice – održavajte povezanost

Prilikom opremanja modernih poslovnih prostora potrebno je voditi računa o dizajnu, ali i o funkiconalnosti onoga što će u njemu biti. Radni stolovi i stolice igraju veliku ulogu u kvalitetu rada zaposlenih. Međutim, napretkom tehnologije udobnost je dobila poptuno novi smisao.

Tako su se na tržištu pojavili stolovi i stolice sa utičnicama kao i USB ulazom ugrađenim u njih. Ovo je sjajna inovacija koja u mnogome olakšava rad. Tako nećete morati da ramišljate da li vam je kabl laptopa dovoljno dugačak. Riječ je o uštedi vremena i prostora.

3D štampači – iskorak u poslovanju jedne kompanije

Ukoliko se bavite izradom bilo kakvog produkta, prednost posjedovanja 3D štampača je što ćete na veoma brz i efikasan način moći da napravite prototip vašeg krajnjeg proizvoda i na taj način sagledate sve benefite, ali i mane onoga što planirate da patentirate.

Osim toga, 3D štampač može da posluži za izrađivanje različitih maketa, ali i konkretnih prozivoda koje možete da ditribuirate. Ovaj savremeni  tehnološki produkt jeste nešto u šta je potrebno uložiti novac, ali ako dobro promislite o njegovim prednostima to investiranje će vam se brzo isplatiti.

Sistem zaštite računara – sačuvajte vaše podatke

U većini poslovnih prostora računari koji su na raspolaganju zaposlenima su umreženi. U njima se nalaze bitni podaaci kako za čitavu firmu tako i za pojedinca, i zato je važno sačuvati ih kako od internih upada, tako i od sajber kriminala.

S tim u vezi, na tržištu se pojavljuju najsavremniji tipovi zaštite, a kako biste osigurali najbolje za vas potrebno je da budete u toku sa inovacijama na polju zaštite podataka. Jasno je da danas nije dovoljno da vaši računari imaju samo jaku šifru, već je potrebno izgraditi čitav algoritam koji će osigurati bezbednost.

Među ovim inovacijama u svetu tehnologije pronaći ćete nešto čiji ćete benefit odmah prepoznati, ali i ono što vam neće biti neophodno u poslovanju, ista stvar se dešava i na tržištu. U moru naprednih tehnologija koje se konstatno pojavljuju potrebno je da odaberete ono što će vaš posao olakšati i unaprijediti.

Dragan Antić/GlasRegije

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA