Logo-Glas

PAŽLJIVO SA ŠTAPIĆIMA ZA UŠI: Zamalo ostao potpuno gluv zbog zaostalog pamuka (VIDEO)

5. Februara 2020.

Naizgled bezazleni postupak koji je dio svakodnevice, zamalo je od zdravog čovjeka napravio invalida. Upotreba mnogih higijenskih sredstava zahtijeva dodatni oprez.

Pamučni štapić za čišćenje uha koristi se u milionima domova. Njegovi mekani krajevi idealni su za čišćenje ušne školjke od nečistoća, ali je odvajanje pamuka velika opasnost koja može stvoriti zdravstvene probleme, a u najgorem slučaju gubitak sluha.

To se zamalo dogodilo čovjeku iz Lestera, a njegova priča upozorenje je svima koji koriste higijenski proizvod. Zbog nezgode koja mu se dogodila, završio je kod specijaliste.

Doktor Nil Reithata objavio je snimak intervencije koju je morao obaviti kako bi izvukao pamuk iz ušne školjke nesretnog pacijenta. Čovjek je prethodno osjetio jak svrab u uhu i pokušao ga je otkloniti štapićem. Brzo je shvatio da se dio pamuka nalazi toliko duboko u uhu da ga je nemoguće izvaditi.

– Pacijent je prethodno dobio upalu ušnog kanala, a štapić je upotrijebio kako bi smanjio neugodnost zbog iritacije – objašnjava doktor Reithata.
Doktor je tokom pregleda vidio da se radi o jakoj upali pa nije mogao uključiti standardnu usisnu sondu za uklanjanje pamuka. Umjesto toga koristio je instrument za delikatne intervencije. Na kraju je upotrijebio kliješta kako bi potpuno izvadio dio vrha štapića. Pacijent je bio u opasnosti da trajno izgubi sluh, ali se brzo javio doktoru. Potom je upućen na daljnje liječenje.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da nije sigurno čistiti prljavštinu iz uha pomoću predmeta.

– Čišćenje ušne školjke prstima i pamučnim štapićima može gurnuti nečistoće u unutrašnjost ušnog kanala i pogoršati stanje – kažu iz organizacije i savjetuju korištenje kapi maslinovog i bademovog ulja za uklanjanje naslaga, piše Unilad.

Stručnjaci objašnjavaju da će stvrdnuta nečistoća sama ispasti tokom noći nakon dvije do tri sedmice. Ako se to ne dogodi, savjetuju posjeta ljekaru opšte prakse ili specijalisti.

(IZVOR: Srpskainfo)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA