Logo-Glas

PETROVO: Edukativnim predavanjima za lovce počeli “Ozrenski dani lova 2020”

25. Januara 2020.

PETROVO – U organizaciji Lovačkog udruženja „Ozren“ sinoć je u multimedijalnom centru Doma kulture u Petrovu održano edukativno predavanje o šumskim predatorima, sokolarstvu i afričkoj svinjskoj kugi kao najnovijoj pošasti za divlje ali i domaće svinje.

Dr Zoran Ristić iz Novog Sada, redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu na departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, na katedri za lovni turizam i šef katedre, govorio je o vuku, šakalu i lisici kao predatorima koji ugrožavaju plemenitu divljač.

„Mi se uvijek zalažemo za plansko i racionalno gazdovanje predatorima. Cilj je da se stekne prava slika o brojnom stanju vuka, lisice i šakala, kako bi se moglo tačno odrediti na koji način doći do optimalnog broja ovih životinjskih vrsta na određenom području“, istakao je dr Ristić.

Dr Igor Trbojević sa PMF-a Banja Luka takođe je govorio o vuku, šakalu i lisici i u svom izlaganju, između ostalog naglasio, da su lovci „produžena ruka nauke“.

„Vi ste naša pomoć u utvrđivanju stvarnog broja jedinki vuka kao preduslova za donošenje adekvatnog plana upravljanja vukom“, istakao je dr Trbojević u obraćanju lovcima. On je naglasio da je ubijanje vukova od strane lovaca „vječno osjetljiva tema“.

„Mi moramo biti svjesni činjenice da je čovjek na vrhu lanca ishrane i da čovjek upravlja svim resursima, pa tako i lovstvom i divlječi. Lovci će loviti. Lovilo se od kako je svijeta i vijeka i loviće i ubuduće. Poenta nauke i naučnika je da zajedno sa lovcima urade najbolje što mogu i da to svedu na jedan optimum da bi normalno živjeli i funkcionisali i ljudi i ta bića koja nas okružuju, jer bez toga ne može da funkcioniše svijet“, naglasio je dr Igor Trbojević, poručivši lovcima da prije svega budu oprezni.

„Čovjek je uvijek na prvom mjestu ali nikako ne smijemo zaboraviti svijet koji nas okružuje, jer bez njega nećemo ni mi postojati“, naglasio je dr Trbojević.

Doktor veterinarske medicine Darko Despotovi, zamjenik načelnika Centra za zdravlje životinja i bezbjednost hrane u Veterinarskom institutu „Dr Vaso Butozan“ Banja Luka, prisutnima je održao predavanje na temu afričke svinjske kuge, načinima prenošenja ove bolesti divljih i domaćih svinja, posledicama koje nastaju na području gdje se pojavi bolest te prevenciji i načinima zaštite od ove bolesti.

„Sve što mi radimo kada je u pitanju ova bolest je preventivno djelovanje jer do sada na području Bosne i Hercegovine nije utvrđen ni jedan slučaj afričke svinjske kuge“, rekao je dr Despotović.

Jovica Simićić je govorio o sokolarstvu kao grani lovstva te prisutnima predstavio opšte osobine ptica grabljivica koje se koriste u sokolarstvu.

Na početku predavanja, kojim je zvanično započela trodnevna manifestacija „Ozrenski dani lova 2020“, prisutne je pozdravio načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, koji je Lovačkom udruženju „Ozren“ zahvalio na ideji i organizaciji manifestacije ovakvog obima, koja, kako je naglasio, pored okupljanja i druženja lovaca ima značaj i za cijelu lokalnu zajednicu, jer je riječ o promociji kako lovnog turizma tako i drugih potencijala opštine Petrovo.

„Ozrenski dani lova 2020“ nastaviće se danas okupljanjem učesnika u kampu u Kaluđerici, gdje će domaći proizvođači na štandovima gostima ponuditi svoj proizvode poput meda, rakije, sira, kupinovog vina, ručnih i umjetničkih radova. Uslijediće lov na vuka a potom i druženje u kampu, uz kulturno-zabavni program. Za nedjelju, poslednji dan manifestacije, najavljen je lov šakala, lisice i divlje mačke.

Pored domaćina i članova lovačkih udruženja iz cijele Republike Srpske i BiH, za ovu manifestaciju, koja se po prvi put održava na prostoru opštine Petrovo, najavljeno je učešće i lovaca iz Srbije, Hrvatske i Italije.

Slađana Lazarević/GlasRegije

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA