Logo-Glas

Preselio se zbog udesa u kom je poginuo Šaban Šaulić

6. Februara 2020.

Čovjek koji se smatra odgovornim za udes u kojem je poginuo u februaru 2019. Šaban Šaulić morao je da se skloni od javnosti. Razlog: srpski mediji objavljuju njegove fotografije s punim imenom, piše „Vestfalen Blat“.

“Kada se u Njemačkoj neko okrivi za krivično djelo, za njega do presude u fer procesu važi pretpostavka nevinosti. Ovdašnji mediji iz razloga zaštite ličnosti uglavnom pokazuju optužene tako da ne mogu da se prepoznaju, a prezimena se – ako se uopšte pominju – skraćuju na inicijal ili se čak potpuno mijenjaju“.

“U Srbiji, bivšoj republici Jugoslavije, teme zvane prava ličnosti i pretpostavka nevinosti među tamošnjim novinarima kao da nemaju poseban značaj: ime je bilo poznato odmah poslije udesa; jedna fotografija optuženog sa Fejsbuka brzo se pojavila u srpskim medijima“, prenosi za Vestfalen blat tužilac Kristof Makel. “Srpski mediji su ga javno stavili na stub srama na internetu i objavljuju njegove fotografije s punim imenom“, piše njemački list.

Tužilac Makel vodio je inače istragu u tom slučaju i prošlog avgusta podigao optužnicu. “Prema ovdašnjim saznanjima, optuženom nisu upućivane prijetnje ili slično“, rekao je još Makel za list iz Bilefelda.

Suđenje pod povišenim mjerama bezbjednosti

Čovjek (36) turskih korjena rođen u Giterslou optužen je za dvostruko ubistvo iz nehata, nanošenje tjelesne povrede iz nehata u jednom slučaju, kao i za opasne radnje u saobraćaju te vožnju bez vozačke dozvole, prema informacijama njemačkih novina, živi u drugom gradu. Nalog za njegovo hapšenje je povučen, jer je obavezan da se redovno javlja vlastima, prenosi Dojče vele.

Suđene počinje u petak, 27. marta, u sudu u Giterslou. Zilke Bergšterman, zamjenica direktora suda, ranije je rekla da će se suđenje odvijati pod povišenim mjerama bezbjednosti.

Prema optužnici, optuženi je 17. februara 2019, u pijanom stanju i pod uticajem droga i gotovo dvostruko većom brzinom od dozvoljene naletio na začelje kolone na kojem se nalazio automobil sa Šabanom Šaulićem. Pri tom nije imao vozačku dozvolu. Šaulić i njegov klavijaturista Mirsad Kerić su tom prilikom zadobili smrtne povrede, dok je treća osoba u automobilu, Boban Stojadinović, teško povrijeđena.

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA